Livovskú Hutu ešte stále zásobujú vojenským transportérom

29.07.2008 Bardejov

Bardejov 29. júla (TASR) - Aj keď v obvode Bardejov už zrušili tretí stupeň povodňovej aktivity, pokračujú po povodniach zabezpečovacie a likvidačné práce hlavne v obciach, kde stupeň ohrozenia zatiaľ ponechali.
Jedinou obcou odrezanou od sveta je ešte Livovská Huta, ktorú zásobujú vojenským pásovým transportérom. Situáciu na mieste si dnes boli pozrieť zástupcovia Štátnych hmotných rezerv a poslanec NR SR Stanislav Kubánek, aby ju mohli vyhodnotiť a zabezpečiť aspoň provizórne premostenie.
Ako informoval predseda obvodného krízového štábu v Bardejove Martin Choma, vodohospodári začínajú čistiť koryto rieky pri obci a navážať kamene na cestu. Podobné zabezpečovacie práce pri obnove zničenej infraštruktúry robia aj v obci Lukov, kde už urobili most pre peších a vytvorili brod na prejazd osobnými autami.
Intenzívne likvidačné, čistiace a zabezpečovacie práce pokračujú aj v obci Kríže, Bogliarka a ďalších.
Ako informovala Eva Kolesárová z Povodia Bodrogu, vodohospodári nasadili ťažké mechanizmy, ktorými sprietočňujú koryto rieky Topľa a jej prítoku Slatvinec. Odstraňujú prekážky z tokov a v katastrálnych územiach postihnutých obcí navážaním kameniva stabilizujú brehy.
"Rozsah zabezpečovacích prác je veľký a pomáhajú nám aj obce tak, ako im to vyplýva zo zákona, " uviedla Kolesárová.
 

Vyberte región